Van 1 juli tot 30 september 2021
kun je in het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk
op de Expositie op de 1e etage
een groot aantal werken van mijn vader bewonderen.

 

"UIT BROKEN PIECES CREËERDE HIJ SCHOONHEID"

 

Peter Boschman 1933 - 2014

Mijn vader had een kunstenaarsziel. En man van uitersten. Gangmaker en stille observator. Driftkop met engelengeduld. Registeraccountant en kunstenaar. Hij begint al vroeg met tekenen. Zijn werk valt op wanneer hij als leerling van het St. Bonifatius lyceum in Utrecht in contact komt met Jules Jongenelen. Destijds een bekend Utrechts kunstenaar en oprichter van Museum "Speelklok". Jules richt een clubje op voor "aankomend talent" waarvoor hij ook mijn vader uitnodigt. Van 1950 t/m 1952 geeft hij onderricht in tekenen en schilderen. Hier wordt de basis gelegd voor het latere werk van mijn vader (foto onder uiterst rechts, 4e rij, met zijn armen leunend op de schouders van de jongen met bril).
 

Uit bezoeken aan musea over de hele wereld, eigen fotowerk, krantenartikelen en boeken over kunst, kunstenaars en hun levensverhalen haalt mijn vader een onuitputtelijke stroom van inspiratie. Één stijl is echter uniek voor hem en die is denk ik onbewust verbonden met zijn beladen geboortegeschiedenis: Mozaïek als schilderkunst. Uit "broken pieces" schoonheid creëren. De basis voor deze techniek werd gelegd door de vriendschap van mijn vader met de zoon van een Italiaanse bakker, Tony Jelmorini, (1e van links op de foto). Zijn vader maakte in zijn vrije tijd op zolder mozaïeken met steentjes uit Italië. Mijn vader stond als jong ventje uren gebiologeerd te kijken naar dat magische werk.   

 

Interesse in een schilderij

Kijk eens rond in de online expositie, welk kunstwerk raakt jou? 

In de expositie reis je van New York via San Gimignano naar Moskou. Ontmoet je mystieke en power vrouwen. Dans je de tango... Belandt je in surrealistische omgevingen waar de Marching Men uit Utah San Francisco bezoeken. Alles is mogelijk met potlood en acryl verf. De opbrengst gaat in de geest van mijn vader, die zelf twee keer succesvol exposeerde, naar een goed doel. Click naar Expo

 

De Maria's

Van mijn vader kon je alles krijgen, óók zijn schilderijen. Spontaan kon hij een schilderij schenken als hij merkte dat de afbeelding je raakte. Of ontstond er een schilderij als hij zélf geraakt werd door een verhaal. Dat gebeurde bij de Maria tweeluik.

De Maria's zijn geschilderd voor een man die als jong jochie in een intens gebed aan Maria had gevraagd om alsjeblieft te mogen blijven wonen bij zijn pleegfamilie. Daar was het veilig voor hem. Hij dreigde terug te worden geplaatst naar zijn ouderlijk huis en bad: "Maria als ik in het pleeggezin mag blijven wonen bouw ik later als ik groot ben een huisje voor jou". Zijn gebeden werden verhoord en hij groeide veilig op in het pleeggezin. Zijn belofte aan Maria maakte hij waar, zij kreeg haar huisje, de intieme Maria kapel te Gendt bij Nijmegen. Mijn vader was diep geraakt door dit verhaal en begon te schilderen. Er ontstond een tweeluik van Maria bij de geboorte en bij het sterven van haar zoon Jezus. Mijn vader schonk ze aan de kapel.  

 

Categorie

Mozaïek

1987 - 1999

2000 - 2014